2 juni 2020
Artikel

Verkoop Incredible Burger onmogelijk in Europa

De rechtbank Den Haag heeft eind mei geoordeeld dat de Incredible Burger van Nestlé inbreuk maakt op het merk Impossible Burger van het Amerikaanse bedrijf Impossible Foods. De rechtbank heeft een gebruiksverbod voor de gehele Europese Unie opgelegd.

Impossible Foods produceert plantaardige vervangers voor dierlijke producten. Zo verkopen zij onder andere plantaardige burgers in de Verenigde Staten onder het merk Impossible Burger. Impossible Foods wil dit merk ook in de Europese Unie op de markt gaan brengen, maar wachten nog op toestemming van de autoriteiten. In de tussentijd hebben zij het merk echter wel al in de Europese Unie vastgelegd.

Nestlé wil zich ook op de plantaardige vleesvervangers gaan richten en wil de zogenaamde Incredible Burger op de markt gaan brengen. Impossible Foods was hier niet blij mee en Nestlé heeft daarom al aangekondigd om onder de naam Awesome Burger verder te gaan in de Verenigde Staten. In de Europese Unie geeft Nestlé echter minder snel op en is reeds begonnen met de verkoop van de Incredible Burger. Daarnaast heeft zij een nietigheidsactie tegen de Europese merkinschrijving voor Impossible Burger van Impossible Foods ingediend, aangezien het merk niet voldoende onderscheidend zou zijn.

Impossible Foods heeft in de tussentijd een kort geding aangespannen tegen Nestlé voor de rechtbank Den Haag. In deze zaak stelt Impossible Foods dat het gebruik van de naam Incredible Burger van Nestlé inbreuk maakt op haar merkinschrijving voor Impossible Burger en vordert een gebruiksverbod voor de gehele Europese Unie. Nestlé stelt dat de procedure moet worden uitgesteld totdat het Europese Merkenbureau een beslissing heeft genomen in de hangende nietigheidsprocedure. De rechtbank Den Haag gaat hier niet in mee.

De rechtbank Den Haag is van oordeel dat er sprake is van identieke producten en dat de merken visueel en auditief sterk overeenstemmen. Daarnaast is de rechtbank van oordeel dat de merken enerzijds begripsmatig overeenstemmen maar dat er anderzijds ook begripsmatige verschillen zijn. Incredible en Impossible hebben weliswaar een andere betekenis, maar in beide gevallen zullen consumenten zich afvragen wat er zo onmogelijk dan wel ongelofelijk aan de burgers is. Mede gezien het feit dat de aandacht van de relevante consument relatief laag zal zijn, komt de rechtbank tot de conclusie dat er sprake is van verwarringsgevaar onder het publiek. De Incredible Burger van Nestlé mag dus niet meer onder deze naam in de Europese Unie worden verkocht. Nestlé zal ongetwijfeld tegen deze uitspraak in beroep gaan, zeker omdat zij nog in afwachting is van de uitspraak van het Europese Merkenbureau in de nietigheidsactie.

Terug