Recyclen van plastic grote uitdaging sinds komst bioplastics
Auteur: Laurens Brocken, Europees octrooigemachtigde, Nederlands octrooigemachtigde
Zoals uit het artikel in de NRC van 22 april 2024 over bioplastics blijkt, is voor recyclingbedrijven het recyclen van plastic een grote uitdaging geworden sinds de komst van allerlei typen bioplastics. Niet-fossiel plastic dat niet composteerbaar is kan worden gerecycled zoals fossiel plastic. Maar als het composteerbaar is moet het bij het restafval. Alleen als het plastic thuiscomposteerbaar is, kan het op de composthoop.
Hieronder een overzicht van een aantal soorten bioplastics en hun belangrijkste kenmerken, ter illustratie. Er is hier nog wel discussie over.
Bioplastics of biobased plastics zijn geproduceerd uit duurzame bronnen, zoals plantaardige oliën, maïszetmeel, of microbiële cellulose. Maar dat betekent nog niet dat ze ook composteerbaar zijn, dat wil zeggen biologisch afbreekbaar tot natuurlijke elementen, zoals water, koolstofdioxide en biomassa binnen een tijdslimiet van twaalf weken. Is een bioplastic industrieel composteerbaar, dan is er een industriële machine nodig om het af te breken. Bij thuis-compenseerbaar bioplastic doet de natuur het werk, bijvoorbeeld in een composteerbak.
PLA wordt geproduceerd uit gefermenteerde plantaardige suikers, meestal afkomstig van maïs of suikerriet. PHA komt van bacteriën die suikers of lipiden fermenteren. Polymeren uit zetmeel zijn afkomstig van gewassen zoals maïs, aardappelen, en tapioca. Bio-PBS heeft barnsteenzuur als basis, en ook PBAT, Bio-PP en Bio-PE komen van fossiele grondstoffen. Cellulose-acetaat tot slot heeft houtpulp als bron.
Innovaties in bioplastics richten zich op het gebruik van nieuwe grondstoffen (bijvoorbeeld afvalproducten), evenals verbeterde productieprocessen zoals geavanceerde fermentatie- en enzymatische technieken. Ook zijn verwerkingsbedrijven en andere ondernemingen uit de sector zoekende naar betere methoden voor recycling en composteerbaarheid, waaronder chemische recycling en (nieuwe) thuiscomposteerbare bioplastics.
De octrooigemachtigden en advocaten van Arnold & Siedsma adviseren bedrijven over het vastleggen van hun innovaties en het exploiteren en handhaven van octrooien.
Neem contact met ons op.
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Laurens Brocken PhD – Arnold & Siedsma (arnold-siedsma.nl)