Octrooionderzoek

Octrooien zijn voor uw onderneming een bron van informatie. Indien u een nieuw product of een nieuwe werkwijze aan het ontwikkelen bent, kunt u door het raadplegen van octrooipublicaties van anderen – een octrooionderzoek – op goede ideeën worden gebracht.

Onderzoek naar eerdere octrooipublicaties

Indien de uitvindingen die in deze octrooipublicaties beschreven zijn uiteindelijk nooit hebben geleid tot een verleend octrooi of indien het octrooi inmiddels is verlopen, dan is het toegestaan om gebruik te maken van deze uitvindingen. Wanneer er nog wel sprake is van een geldig octrooi, is het beter om dat in het begin van uw productontwikkeling al te weten. U kunt bijvoorbeeld proberen om licentie op dit octrooi te krijgen of om uw productontwikkeling een andere richting te geven zodat u van dit octrooi geen last meer heeft.

Overige redenen voor octrooionderzoek

Andere redenen om een octrooionderzoek uit te laten voeren:

  • Om te beoordelen of een al door u ontwikkeld product voor octrooibescherming in aanmerking komt
  • Beeld krijgen van het technische speelveld waarin u zich begeeft
  • Inzicht krijgen in de octrooiportefeuille van de concurrent
  • Oppositie voorbereiding

Specialistische octrooionderzoeken door Arnold & Siedsma

Arnold & Siedsma heeft toegang tot een groot aantal octrooidatabases en -registers om voor u een gedegen octrooionderzoek uit te voeren. Voor uitgebreide of specialistische octrooionderzoeken werken onze octrooigemachtigden samen met een aantal gespecialiseerde onderzoeksbureaus. Wij beoordelen de resultaten van dit octrooionderzoek op hun vakinhoudelijke en juridische belang.

Meer over Arnold & Siedsma