brain

Young Brains

In deze tijd waarin iedereen veel thuis zit dagen wij de young brains graag uit met innovatieve opdrachten.

Doe jij ook mee?

Leeftijdscategorie: 12 jaar en ouder

In deze tijd waarin iedereen weer opnieuw veel thuis zit dagen wij jou als young brains graag uit met innovatieve opdrachten. 

Een app bestaat uit verschillende onderdelen. Deze onderlenen mogen niet zomaar door andere personen dan de bedenker gebruikt worden om een andere app te maken. Waarom dit niet zomaar mag? Dat leggen IE advocaat Robin en octrooigemachtigden Raimond & Vincent je  uit in dit artikel:

Apps & recht - Young Brains

Opdracht: 
Denk na over welke rechten er op jouw apps zitten en welke gegevens deze apps van jou verzamelen! 

Kun jij ook bedenken welke onderdelen van een app wel zonder toestemming van de bedenker door iemand anders mogen worden overgenomen? 

leeftijdscategorie 8 t/m 13 jaar

Winnaar Young brains innovation challenge

​Uitvinders genoeg, ook onder de jeugd! Dat bleek wel uit de inzendingen die we binnenkregen voor de Young Brains Innovation Challenge. Voor allerlei problemen werden oplossingen bedacht. Wat die oplossingen precies waren kunnen we vanwege onze geheimhoudingsplicht niet prijsgeven – wie weet willen de jonge uitvinders nog een octrooi aanvragen, tenslotte! Wel kunnen we verklappen dat de onderwerpen uiteen liepen van het vermaken van eenzame katten tot serieuze milieuproblematiek, zoals de verspreiding van microplastics. Dat er echt als uitvinder gedacht wordt, bleek onder andere uit een filmpje van Lynn: zij bedacht een product, maakte een prototype, en verfijnde haar idee vervolgens verder toen de oplossing toch nog niet optimaal bleek te werken.

Het moge duidelijk zijn dat de jury lang heeft moeten overleggen om een winnaar te kiezen. Uiteindelijk vonden we de oplossing van Jip om knoeipartijen (en de daarop volgende boosheid van ouders) te voorkomen de hoofdprijs verdienen. Wij waren zo onder de indruk van de uitvindingen van de andere inzenders, dat wij hebben besloten hen ook een kleinigheidje te sturen om die veelbelovende jonge hersens scherp te houden!

 

Winnaar.png


De Young brains innovation challenge

Bedenk een voorwerp of apparaat waarmee jij een probleem oplost. Zoals wij het altijd zeggen: het is pas echt een voorwerp of apparaat als je het na het maken van de trap kunt gooien. Het hoeft niet heel te blijven!

Hoe kun je meedoen aan de Young brains innovation challenge?

 • Verzin een slimme oplossing voor een probleem dat je kent of tegenkomt in het dagelijks leven.
 • Maak een ontwerp van jouw oplossing. Je kunt het tekenen of opschrijven of, en dat hebben we het liefst, een filmpje maken waarin je jouw idee tot leven brengt. Een echt product maken, mag natuurlijk ook!
 • Stuur jouw inzending naar ons toe, door deze te mailen naar redactieteam@arnold-siedsma.nl

Onze jury bestaat uit de volgende experts:

Robin-1.jpg Vincent-1.jpg Hedwig-1.jpg
Robin Keyner  Vincent Rijsdijk Hedwig van Driel
advocaat gespecialiseerd in het verdedigen van uitvinders met slimme ideeën octrooigemachtigde gespecialiseerd in het vertalen van uitvindingen naar moeilijke (juridische) tekst octrooigemachtigde gespecialiseerd in het vertalen van uitvindingen naar moeilijke (juridische) tekst

Zij beslissen wie de winnaar van deze challenge wordt.

Wat kun je winnen?

De winnaar mag kiezen uit één van de volgende prijzen:

 • Een chemieset
 • Een draagbare speaker
 • Een doos Lego technic

O ja, niet vergeten: je inzending moet uiterlijk 1 mei bij ons binnen zijn! Vrijdag 8 mei maken wij de winnaar bekend.

 

De inzendingen worden door Arnold & Siedsma vertrouwelijk behandeld. Deelnemers gaan akkoord met het gebruik van haar/zijn persoonsgegevens. Deze worden slechts gebruikt voor het communiceren met de deelnemers. Eventuele inzendingen kunnen, na toestemming van de maker, worden gedeeld op onze website of andere media.

Arnold & Siedsma heeft twee tekenaars: Peter & Rob. Zij zijn dagelijks bezig om tekeningen te maken van de uitvindingen en producten van onze klanten. Deze tekeningen gebruiken wij bijvoorbeeld om uitvindingen uit te leggen in onze octrooiaanvragen. Een plaatje is namelijk vaak veel duidelijker dan een lange tekst. Ook worden de tekeningen gebruikt als iemand het uiterlijk van een product wil beschermen met een modelbescherming.

Zoek de Verschillen

Op basis van enkele van deze tekeningen zijn hieronder zoekplaten voor jullie gemaakt. Kun jij de verschillen vinden? En weet jij al waar het voor gebruikt wordt? Voor als je het niet weet of raad: we leggen dit telkens kort uit.

Deze pagina wordt de komende tijd regelmatig aangevuld. Een paar dagen na het plaatsen van een nieuwe zoekplaat zullen we ook de oplossing geven.

Succes met zoeken!


Zoek de verschillen - tekening 1

Zoek de 10 verschillen - tekening 1

Oplossing Zoek de 10 verschillen  - tekening 1

Onze cliënt Qimarox maakt machines waarmee bijvoorbeeld pakjes kunnen worden gesorteerd en verplaatst. De zoekplaat toont een lift voor het omhoog of omlaag verplaatsen van pakjes, wat erg handig kan zijn. Zo kan een pakketje in een bedrijf van de ene naar de andere verdieping verplaatst worden. Eigenlijk dus net als wanneer je zelf met de lift gaat. Of neem jij altijd sportief de trap? Misschien is jouw laatste bestelling op internet wel door één van de machines van Qimarox getransporteerd! Wil je deze lift in werking zien, kijk dan eens naar dit YouTube filmpje van Qimarox. En vind je het leuk om de octrooiaanvraag en alle overige tekeningen van deze machine te zien, dan kun je de octrooiaanvraag hier bekijken. Met de pijltjes rechtsboven de tekening van de voorpagina kun je door alle tekeningen bladeren. Het zoekplaatje is gebaseerd op Figuur 1.


Zoek de verschillen - tekening 2

Zoek de 10 verschillen - tekening 2

Oplossing Zoek de 10 verschilllen - tekening 2

Onze cliënt De Boer Machines Nederland maakt machines waarmee bakstenen worden gemaakt. In Nederland zijn de meeste huizen van bakstenen gemaakt. Jouw huis ook? Veel mensen vinden bakstenen mooi. Soms willen ze een muur van bijvoorbeeld beton er ook uit laten zien alsof deze van bakstenen is gemaakt. Ze plakken dan een soort hele dunne bakstenen tegen de muur. Zo’n dunne baksteen wordt ook wel een steenstrip genoemd. Het zoekplaatje toont een machine die steenstrippen maakt. En vind je het leuk om de octrooiaanvraag en alle overige tekeningen van deze machine te zien, dan kun je de octrooiaanvraag hier bekijken. Met de pijltjes rechtsboven de tekening van de voorpagina kun je door alle tekeningen bladeren. Het zoekplaatje is gebaseerd op Figuur 1.

Leuk weetje: de miljoenste Europese octrooiaanvraag, waarvan het octrooi twintig jaar geleden (op 17 mei 2000) is gepubliceerd, was een octrooiaanvraag van De Boer. Deze miljoenste aanvraag is hier te downloaden. Nu, twintig jaar later, in 2020, zijn er al meer dan 3,6 miljoen Europese octrooiaanvragen gepubliceerd!


Zoek de verschillen - tekening 3

Zoek de 10 verschillen - tekening 3

Klagen jouw ouders ook wel eens dat je veel te lang onder de douche staat, of dat je alwéér in bad gaat? En dat dat zonde van het water is? Onze cliënt Hydraloop vindt dat ook, en heeft een apparaat gemaakt waarmee bad- en douchewater kunnen worden hergebruikt om bijvoorbeeld het toilet mee door te spoelen. Bijzonder aan dit apparaat is dat het op een hele slimme manier het bad- en douchewater reinigt. Door het bad- en douchewater te behandelen, wordt het schoon gemaakt en met UV licht gedesinfecteerd, en is het behandelde water helemaal veilig. En Hydraloop doet dat op een slimme manier waarvoor geen onhandige filters of chemicaliën hoeven te worden gebruikt! Goed voor het milieu en de portemonnee, en eindelijk een excuus om ietsje langer te mogen genieten onder de douche … Maar niet overdrijven, hè!

Vind je het leuk om de octrooiaanvraag en alle overige tekeningen van dit apparaat te zien, dan kun je de octrooiaanvraag hier bekijken. Met de pijltjes rechtsboven de tekening van de voorpagina kun je door alle tekeningen bladeren. Het zoekplaatje is gebaseerd op Figuur 1.


Zoek de verschillen - tekening 4

Zoek de verschillen - tekening 4

Onze cliënt Stertil B.V. maakt sinds de jaren ’40 hefkolommen voor (grote) voertuigen. Deze hefkolommen zijn dan ook te vinden in tal van werkplaatsen over de hele wereld. Van personenbusjes tot grote vrachtwagens en van stadsbussen tot landbouwvoertuigen: met deze hefkolommen kun je ze optillen, bijvoorbeeld om onderhoud te plegen.

In ons zoekplaatje laten we één enkele mobiele hefkolom zien, waar we de 10 verschillen in hebben aangebracht. Maar bedenk wel: voor een stadsbus of grote vrachtwagen heb je er wel vier tot acht nodig om hem op te tillen. Doordat ze verplaatsbaar zijn, kun je ze heel precies op de juiste plek neerzetten. En je kunt je voorstellen dat er heel veel slimme techniek nodig is om al die kolommen met elkaar te laten samenwerken.


Tips of tops

Je mag ons altijd een mailtje sturen op redactieteam@arnold-siedsma.nl met tips of tops. Laat het ons ook gerust weten als je een leuk idee voor een zoekplaat hebt! Wij bestaan als bedrijf al 100 jaar en hebben dus al heel veel octrooiaanvragen ingediend. De kans is groot dat we ook een zoekplaat kunnen maken van jouw favoriete onderwerp. We horen het graag!

Wist je dat er heel veel speelgoed octrooien zijn? Hieronder vind je een paar voorbeelden van speelgoed octrooien. Klik op de link om de octrooiaanvragen en de tekeningen van het speelgoed te zien.

Eerst een paar voorbeelden van speelgoed octrooien van zoals ze dat noemen ‘klassiekers’:

En een paar voorbeelden van vrij recente octrooien. Met een korte omschrijving van de uitvinding:

 • Elektrische fidgetspinner:
  Een 'fidget spinner' ken je waarschijnlijk wel. Dit octrooi is van een fidget spinner met een processor en meeteenheid. Hiermee kan er gemeten worden hoeveel rotaties (rondjes) de fidget spinner maakt. Deze fidget spinner is draadloos te verbinden met een smartphone. Hierdoor is het mogelijk om tegen elkaar te spelen.
 • Elektrische verrekijker:
  Dit octrooi is van een speelgoedverrekijker of -telescoop die je kunt verbinden met een apparaat  waarop je dan de beelden van de verrekijker kunt zien.
 • Bestuurbare vlieger/drone:
  Deze vlieger heeft elektrische propellors. Hierdoor hoef je met deze vlieger niet te wachten op wind. Deze vlieger is namelijk ook te gebruiken als het niet waait. De propellors zijn te besturen door in een bepaalde richting aan het touw van de vlieger te trekken of door een afstandsbediening. 

Kijk regelmatig op onze website voor onze nieuwe uitdagingen!

Heb je vragen over een van de opdrachten of heb je zelf een leuk idee voor een opdracht, stuur dan een e-mail naar redactieteam@arnold-siedsma.nl