7 september 2016
Cases

senz° stormparaplu's

Raimond Haan werkt als Nederlands, Belgisch en Europees octrooigemachtigde bij Arnold & Siedsma in Utrecht. Hij geeft bovendien college bij YES!Delft, onderdeel van TU Delft, voor het vak ‘Ready to Startup’ over Intellectueel Eigendom. YES!Delft is een incubator, die technisch ondernemerschap in alle fasen ondersteunt. Ze geven praktische ondersteuning bij de oprichting en ontwikkeling van je eigen bedrijf.

Een van de deelnemende studenten aan de collegecyclus voor startende ondernemers bij YES!Delft in 2005 is Gerwin Hoogendoorn. Uit ergernis over bestaande paraplu’s, die het bij een flinke wind al snel begeven, heeft hij als afstudeerproject gekozen voor het ontwikkelen van een stormparaplu. Zijn uitvinding is zo goed dat hij een prijs wint: ondersteuning van Arnold & Siedsma voor het opstellen van een Nederlands octrooi. Het is de eerste prijs die deze stormparaplu wint en er zullen er nog veel volgen. In juni 2005 schrijft Raimond Haan de octrooiaanvrage.

De stormparaplu is al snel, zowel in binnen- als buitenland, een groot succes! Een uniek vormgegeven solide paraplu die altijd de beste positie in de wind aanneemt. Mooi, aerodynamisch en bestand tegen windvlagen tot wel 100 km per uur. De inventiviteit zit vooral in de baleinen van het frame, die gezamenlijk alle krachten op de paraplu absorberen, waardoor hij praktisch onbreekbaar is.

Samen met twee toenmalige medestudenten, Gerard Kool en Philip Hess, brengt Gerwin Hoogendoorn de paraplu op de markt onder de naam ‘senz° stormparaplu’. senz° groeit snel en wordt een van de meest succesvolle YES!Delft bedrijven, en inspirerend voorbeeld voor anderen. Al die tijd wordt senz° voor de octrooien bijgestaan door Raimond Haan van Arnold & Siedsma.

Designprijzen voor de stormparaplu’s van senz°!

Door de unieke vormgeving winnen de stormparaplu’s van senz° in de loop van enkele jaren verschillende designprijzen. Zoals de Shell Live Wire Prijs, de Eindhoven Designprijs, de Audidesign prijs, de Red Dot ontwerpprijs 2007, de Gold International Design Excellence Award, de Good Design Award in Japan, de Japanse Deshima Award, de Design Management Europe Award 2008, de Observer Design 2008 en de IF Product Design Award 2009.

Als je zoveel prijzen wint voor design is het belangrijk dat de modellen goed beschermd zijn. Ook dat wordt verzorgd door Arnold & Siedsma met de hulp van Nicole van Roon, merken- en modellengemachtigde.

Nicole van Roon: “Het gebeurt niet elke dag dat een gevestigde markt zo op zijn kop gezet wordt. Het design van de paraplu’s van senz° is zeer vernieuwend; strak, modern, uniek. De paraplu’s van senz° springen eruit, vallen op. Producten die herkend worden op straat en die het goed doen. De consument neemt tegenwoordig geen genoegen meer met een product dat alleen functioneel is, maar wil dat er ook zorg en aandacht wordt besteed aan het design. Dat voelt senz° goed aan. Het is dan ook geen wonder dat de paraplu’s zoveel designprijzen hebben gewonnen.”

Kapers op de kust!

Als je succesvol bent, willen anderen graag meeliften. Al in december 2006 meldt zich een Belgische octrooihouder wegens vermeende inbreuk op zijn octrooi. Arnold & Siedsma start namens senz° een nietigheidsprocedure, waarna de Rechtbank van Antwerpen in juni 2008 senz° in het gelijk stelt en het octrooi van de ‘meelifter’ vernietigt. Winst voor senz°!

‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’, denkt de volgende kaper. Een Nederlands paraplubedrijf wil in 2008 een look-alike van de stormparaplu op de markt brengen. Het paraplubedrijf wordt hier echter van weerhouden door de goed vastgelegde octrooirechten van senz°. Om de geldigheid van het octrooi te toetsen vallen ze het octrooi van senz° aan. Na een juridische strijd van 3 jaar doet de rechtbank in Den Haag in november 2011 uitspraak. De rechter bevestigt de geldigheid van het octrooi van senz° en houdt het bijna ongewijzigd in stand. Voor de tweede keer winst voor senz°!

Met de hulp van Raimond Haan van Arnold & Siedsma krijgt senz° in augustus 2009 Europees octrooi voor de stormparaplu. Hetzelfde Nederlandse paraplubedrijf vecht ook dit Europese octrooi aan. Deze procedure loopt nog, maar zowel de mensen van senz° als van Arnold & Siedsma zijn vol vertrouwen over de goede afloop.

Philip Hess van senz°: “Wanneer wij aangevallen worden, zullen wij ons altijd verdedigen. Tegelijkertijd is dit het grootste compliment dat je van een concurrent kunt krijgen. Hoge bomen vangen blijkbaar veel wind. Ach, zolang ze ons drieën maar niet kopiëren, vinden wij het allemaal wel prima!”

Gerwin Hoogendoorn van senz° citeert de directeur van het Nederlandse paraplubedrijf, die hem vertelde: “Ik zie het zo. Ik had een tuin, en toen kwamen jullie om er een hek in te zetten. Ik blijf net zo lang rammelen aan dat hek tot het omvalt”.

Raimond Haan reageert daarop: “Als octrooigemachtigde heb ik dit hek neergezet, maar dan wél om het stukje tuin van senz°. Als een dergelijk spreekwoordelijk hek om andermans tuin gezet zou zijn, dan zou de rechter dat ongedaan hebben gemaakt. Integendeel, de rechter heeft nu in zijn vonnis bevestigd dat het hek wel degelijk om de tuin van senz° staat. Het is een tuin met vruchtbare aarde, en dat zaait blijkbaar enige jaloezie. De verwijzing naar de ‘hoge bomen’ door Philip is eigenlijk wel heel treffend: die gedijen namelijk goed in zo’n vruchtbare tuin. Het geeft mij enorm veel voldoening nu het hek blijft staan. Laat ze maar rammelen …”

Samen sta je sterk!

Raimond hecht aan korte lijnen met de klant en een intensief contact. Als octrooigemachtigde wil hij graag meedenken in de productontwikkelingsfase, om optimaal te kunnen adviseren over de te volgen beschermingsstrategie.

Raimond Haan: "De hoogwaardige producten van senz° kunnen alleen ontstaan wanneer de hele keten tot de kwalitatieve top behoort. Ik ben er trots op zo'n ambitieus bedrijf bij te mogen staan. senz° heeft de gevestigde paraplumarkt op z'n kop gezet, en ik weet zeker dat het hier niet bij blijft. Een gezonde rebelsheid die past bij Arnold & Siedsma! We gaan samen vast nog veel moois beleven ...."

Raimond werkt nauw samen met zijn collega Nicole van Roon, merken- en modellengemachtigde bij Arnold & Siedsma. Net als Raimond vindt Nicole het een uitdaging om voor iedere cliënt met zijn eigen wensen, ideeën en toekomstvisie, te zorgen voor bescherming op maat.

Uw partner Arnold & Siedsma!

Deze case geeft aan hoe belangrijk het is om uw intellectuele eigendomsrechten goed vast te leggen. Arnold & Siedsma helpt u daarbij. Van het vastleggen van octrooien tot de registratie en bescherming van merken, modellen en andere rechten. De adviseurs van Arnold & Siedsma zorgen ervoor dat alle procedures goed worden doorlopen zodat uw concurrent het nakijken heeft. Arnold & Siedsma beschikt over specialisten op alle gebied, die op de hoogte zijn van de nieuwste technische ontwikkelingen. Ook als er kapers op de kust zijn is Arnold & Siedsma uw partner. Zo blijft u zelf de vruchten plukken van uw idee!

Met 8 vestigingen in Nederland is Arnold & Siedsma altijd dichtbij. Bovendien zijn er vestigingen in Antwerpen en München. Daarnaast beschikt Arnold & Siedsma over een uitgebreid internationaal netwerk waardoor ze in vrijwel elk land ter wereld kan opereren.

Terug