8 maart 2016
Artikel, Nieuws

Stijging aantal Europese octrooiaanvragen

Het aantal Europese octrooiaanvragen is het afgelopen jaar met 4,8 procent gestegen en kwam uit op een totaal van 160.022 aanvragen. Dit blijkt uit het jaarrapport van het Europees Octrooibureau. Met name China en de VS laten een flinke stijging zien in het aantal ingediende Europese octrooiaanvragen. Ook het aantal aanvragen door Nederlandse en Belgische bedrijven is gestegen.

Het aantal aanvragen uit de Verenigde Staten (VS) is gestegen met 16,4 procent. Het aantal aanvragen uit China zelfs met 22,2 procent. De Verenigde Staten is tevens het land met de meeste ingediende aanvragen bij het Europees Octrooibureau (EOB) in 2015. De VS wordt opgevolgd door Duitsland, Japan en Frankrijk. Nederland deelt met Zwitserland een vijfde plaats als het gaat om het aantal Europese octrooiaanvragen.

Nederlandse octrooiaanvragen
Nederland deed het goed afgelopen jaar volgens de cijfers van het EOB. Nederlandse bedrijven deden afgelopen jaar 7.100 octrooiaanvragen. Dit is een stijging van 3,3 procent. Het aantal verleende Europese octrooien aan Nederlandse bedrijven kwam afgelopen jaar uit op 1.998. Dit is zelfs een stijging van 17,3 procent. Als men kijkt naar het aantal octrooiaanvragen per miljoen inwoners staat Nederland zelfs op een tweede plaats, achter Zwitserland.

Ook het Nederlandse bedrijf Philips behaalde een goed resultaat volgens de cijfers van het EOB. Philips diende afgelopen jaar 2.402 Europese octrooiaanvragen in bij het Europees Octrooibureau. Hiermee is Philips het bedrijf met het hoogste aantal ingediende Europese octrooiaanvragen in 2015, opgevolgd door Samsung met 2.366 aanvragen.

Belgische octrooiaanvragen
Ook België behaalde een goed resultaat volgens de cijfers van het EOB ten opzichte van 2014. Belgische bedrijven hebben het afgelopen jaar 2.041 aanvragen ingediend bij het EOB. Dit is een stijging van 5,9 procent. Het aantal verleende Europese octrooien aan Belgische bedrijven kwam afgelopen jaar uit op 866. Dit is zelfs een stijging van 19,8 procent.

Terug