21 april 2016
Artikel, Nieuws

Finalisten Philips Innovation Award 2017 bekend

Op 23 maart j.l. zijn de finalisten van de Philips Innovation Award 2017 bekend geworden. Arnold & Siedsma is al vijf jaar trotse sponsor van dit initiatief dat zowel innovatie als ondernemerschap bevordert.

Tijdens een Innovation Market in het drijvend paviljoen in Rotterdam kon dit jaar een groep van 24 semi-finalisten, uit een oorspronkelijke pool van 161 ondernemingsplannen, hun ideeën aan een publiek presenteren en strijden om een felbegeerde plaats in de finale. Elk team had de gelegenheid om het business plan te pitchen voor een jury. Parallel daaraan vond net als in 2016 de Innovation Market plaats. Hier konden de deelnemers met de juryleden en het publiek, dat uit succesvolle ondernemers, investeerders en studenten bestond, in gesprek treden.

Binnen de Philips Innovation Award zijn er twee hoofdklassen: de "Innovators" strijden om de Philips Innovation Award ter waarde van €50.000,- en de "Rough Diamonds" strijden om de Rough Diamonds Award. De jury heeft op 23 maart j.l. 8 finalisten gekozen. De startups GBM Works, Haak Innovations, Lightyear, Nowi en Somnox zullen strijden om het prijzenpakket van €50.000,-. De startups Noomi, Levels Diagnostics en Polariks concurreren op deze dag voor de Rough Diamond Award.

De "Innovators" die aan de finale deelnemen en kans maken op het prijzenpakket zijn:

  • GBM Works heeft een nieuwe methode van boren op zee ontwikkelt die geluidsoverlast, wat schadelijk is voor het zeeleven, sterk reduceert.
  • Haak Innovations is een startup wiens eerste innovatieve product, genaamd Soil Optimizer een robot is die autonoom precisie bodemanalyses en bemesting kan uitvoeren.
  • Lightyear heeft een missie om elektrische auto’s te ontwerpen die overal werken. Ze hebben al twee prototypes van auto’s ontworpen die meer energie produceren dan ze gebruiken en ontwikkelen nu hun derde prototype dat binnenkort naar de markt zal worden gebracht.
  • Nowi maakt sensoren die eeuwig meegaan en hun energie halen uit signalen als Wifi, 4G en GSM. Op deze wijze behoren snoeren en batterij opladers tot het verleden.
  • Somnox is de eerste niet medicinale oplossing voor slapeloosheid in de vorm van een zacht aanvoelende robot die je helpt in slaap te vallen.

De "Rough Diamonds" die aan de finale deelnemen zijn:

  • Noomi is een speelgoed en lamp ineen. Wanneer kinderen met Noomi spelen genereert deze energie die als het donker is kan worden aangewend in de lamp. Noomi is voornamelijk gemaakt voor kinderen die opgroeien in ontwikkelingslanden.
  • Levels Diagnostics ontwikkelt een tool waarmee men razendsnel kan vaststellen of een ontsteking bacteriologisch of viraal van aard is. Hiermee kan het gebruik van antibiotica worden verminderd en kan er in ontwikkelingslanden sneller een diagnose worden gesteld
  • Polariks ontwikkelt een wijn drone. Door middel van een speciale camera kan een wijnboer smaak moleculen in een druif scannen en vaststellen wanneer het de beste tijd is om te oogsten.

Op maandag 8 mei zal de finale in de Rotterdamse Schouwburg plaatsvinden. De winnaars zullen worden gekozen door de jury, voorgezeten door Frans van Houten, CEO van Philips. De jury zal bij haar keuze vooral letten op impact, duurzaamheid en haalbaarheid van de business plannen van de deelnemers.

Arnold & Siedsma is sinds 2012 sponsor van de Philips Innovation Award. Ook dit jaar hebben wij weer uitvoerig contact gehad met meerdere deelnemende teams en ze geadviseerd rondom de eventuele bescherming van hun Intellectueel Eigendom.

Terug