5 augustus 2016
Artikel, Nieuws

Een octrooi in de lucht

Al jaren kijken gamers uit naar de release van No Man’s Sky, een spel waarin de speler een schier oneindige wereld kan verkennen. Op 9 augustus zou het spel dan eindelijk op de markt moeten komen. Maar gooit een octrooi van een Nederlands bedrijf roet in het eten?

Het genereren van uitgebreide werelden is qua vereiste computerkracht vrij duur. De zogenoemde "Superformule" van Belgisch plantgeneticus Johan Gielis leverde bij het ontwikkelen van het spel kennelijk een doorbraak. Sean Murray, de maker van No Man’s Sky, vertelde hierover in veel interviews enthousiast. In de New Yorker, bijvoorbeeld:

 

Johan Gielis had zelf destijds ook ingezien hoe revolutionair zijn formule was. Formules zelf octrooieren kan niet. Artikel 52 lid 2a van het Europees Octrooiverdrag sluit "ontdekkingen, wetenschappelijke theorieën en wiskundige methoden" uit. Een toepassing van een formule kan echter soms wel worden geoctrooieerd. In Europees octrooi EP 1177529 is het gebruik van de Superformule voor het genereren van een "fysieke vorm" beschermd.

De Telegraaf berichtte echter 20 juli j.l. dat Hello Games, de ontwikkelaar van No Man’s Sky, geen licentie had verkregen van Gielis’ bedrijf Genicap.

Onduidelijk is of Hello Games zich bewust was van het bestaan van het octrooi. Onduidelijk is ook of het uiteindelijke spel de Superformule gebruikt. Zo tweette Sean Murray op 23 juli j.l. "No Man's Sky doesn't actually use this "superformula" thing or infringe a patent. This is a non-story... everybody chill (シ_ _)シ". Het is dus niet duidelijk of No Man’s Sky inbreuk maakt op het octrooi van Gielis, maar er lijkt wel al genoeg aanleiding voor een eventuele rechtszaak hierover.

Hello Games lag onlangs nog onder vuur in een vorige rechtszaak met Britse telecommaatschappij Sky over de naam van het spel. Die rechtszaak is in der minne geregeld. Nu dreigt er echter een nieuw dispuut. Daardoor zijn gamers bang dat de lancering van het spel nóg een keer wordt uitgesteld. Misschien is Hello Games onvoldoende nauwkeurig geweest bij het doen van voorbereidend onderzoek?

Stel dat het spel de Superformule gebruikt en Hello Games alsnog een licentie wil regelen. Dan heeft Genicap een bijzonder sterke onderhandelingspositie. Immers, in dit stadium kan een dergelijk fundamenteel onderdeel slechts met grote moeite (en weer jaren vertraging) uit het spel worden gehaald.

Het laat maar weer zien hoe belangrijk het is, om bij het gebruiken van bestaande onderdelen in een product al vroeg in het proces na te gaan of deze onderdelen beschermd zijn. In dat geval verdient het aanbeveling om — vóórdat het onderdeel onmisbaar is geworden — een licentie te bemachtigen. Als Hello Games dat had gedaan, waren ze mogelijk niet in deze lastige situatie beland.

Terug